Skip to main content

Clădirile utilizează aproximativ 40% din energia la nivel mondial25% din apă, 40% din resursele globale și emit peste 1/3 din emisiile de gaze cu efect de seră. Acest lucru poate părea alarmant, însă, în același timp, clădirile oferă cel mai mare potențial de reducere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, la costuri minime, în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Așadar, cum poate fi exploatat acest potențial? [1]

Izolația este un element cheie în această ecuație, având un rol important în creșterea eficienței energetice a clădirilor. O izolație bine realizată funcționează ca o barieră de protecție, reducând transferul de căldură între interiorul și exteriorul unei clădiri. Acest lucru minimizează pierderile de căldură în timpul iernii și câștigurile de căldură în timpul verii, contribuind astfel la un consum energetic mai scăzut.

Eficientizarea energetică a clădirilor: o investiție inteligentă pentru oameni și planetă

Eficientizarea energetică a clădirilor reprezintă o investiție inteligentă din punct de vedere financiar, dar și o contribuție semnificativă la protejarea planetei. Oamenii își petrec majoritatea timpului în interiorul clădirilor, iar acestea consumă o cantitate semnificativă de energie. Din acest motiv, trebuie să ne concentrăm pe modalități de creștere a eficienței energetice, pentru a reduce consumul global de energie și, totodată, pentru a contribui la reducerea amprentei de carbon.

Factorii care influențează consumul de energie al clădirilor includ:

  • vremea locală;
  • amplasarea și orientarea clădirii;
  • modul de utilizare a clădirii;
  • acoperirea clădirii;
  • diversele sisteme de instalare.

Izolarea poate avea un impact semnificativ asupra eficienței energetice a clădirilor. Prin reducerea transferului de căldură între interiorul și exteriorul unei clădiri, o izolare eficientă poate reduce pierderile de căldură cu până la 50%. [2]

Ce presupune o izolație bine realizată?

O izolație bine realizată îți poate transforma clădirea într-un spațiu eficient din punct de vedere energetic. Dar ce presupune exact acest lucru?

  • izolația trebuie să fie montată corespunzător în subsol și pe pereții exteriori. Aceasta trebuie să umple spațiul complet și uniform, evitând orice porțiuni goale sau colțuri care pot permite apariția convecției termice;
  • punțile termice trebuie evitate oriunde este posibil. Acestea sunt porțiuni ale anvelopei clădirii cu o rezistență termică conductivă mai mică, permițând astfel transferul preferențial al căldurii. Aplicarea izolației peste punțile termice ajută la blocarea fluxului de căldură;
  • grosimea izolației trebuie să fie adecvată dimensiunii spațiului disponibil și, dacă materialul este moale și poros, acesta trebuie să aibă densitatea corespunzătoare pentru a asigura rezistența termică necesară;
  • dimensiunea izolației termice se alege în funcție de mai mulți factori, inclusiv normativele în domeniul reabilitării termice a clădirilor, starea și grosimea izolației existente și modul în care este construită casa;
  • izolația termică trebuie să includă spații mici de aer nemișcat și trebuie protejată împotriva vântului dinspre exterior și scăpărilor de aer dinspre interior.

Ce rol are izolația în eficiența energetică a clădirilor?

Resursele energetice devin tot mai scumpe și mai dificil de accesat, iar orice modalitate de reducere a consumului de energie este binevenită. Izolarea reprezintă o modalitate de a economisi energie, fiind o parte considerabilă a proiectării unui sistem sustenabil energetic.

Eficiență energetică și economii de costuri

O izolație adecvată a clădirilor asigură o reducere considerabilă a consumului de energie. Acest lucru se datorează faptului că izolarea păstrează căldura în interior în timpul iernii și reduce pătrunderea căldurii în timpul verii. Prin urmare, clădirile necesită mai puțină energie pentru încălzire și răcire, ceea ce se traduce printr-o diminuare a facturilor la utilități.

Sustenabilitate și impact redus asupra mediului

În lupta împotriva schimbărilor climatice, un aliat de încredere este izolarea eficientă a clădirilor. Aceasta joacă un rol esențial în reducerea consumului de energie necesar pentru încălzirea și răcirea clădirilor, ceea ce duce la o scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Să optezi pentru eficiența energetică și sustenabilitate este o decizie inteligentă din punct de vedere al mediului, dar și o strategie de afaceri eficientă. Clienții și partenerii de afaceri tind să privească favorabil organizațiile care implementează măsuri de eficiență energetică și de sustenabilitate, aceasta fiind o oportunitate de a construi o imagine pozitivă în piață.

Durată de viață și valoare îmbunătățită a clădirii

Materialele eficiente din punct de vedere energetic pot prelungi durata de viață a clădirii, reducând astfel necesitatea unor lucrări de reparație costisitoare în viitor. În plus, clădirile eficiente energetic necesită în general mai puțină întreținere decât cele neizolate sau ineficiente. Mai mult, clădirile eficiente energetic sunt adesea mai valoroase pe piața imobiliară.

Calitatea și confortul aerului din interior îmbunătățite

Un mediu interior mai sănătos și mai confortabil aduce numeroase avantaje directe pentru ocupanții clădirilor, printre care creșterea productivității, reducerea îmbolnăvirilor și îmbunătățirea satisfacției locatarilor. Mai mult decât atât, prin proiectarea unei clădiri nZEB (nearly Zero Energy Building), confortul și calitatea aerului din interior pot fi optimizate la maximum.

Un alt aspect important este utilizarea sistemelor de ventilație de calitate superioară în clădirile ecologice. Acestea pot îmbunătăți semnificativ calitatea aerului din interior prin reducerea poluanților, cum ar fi compușii organici volatili (COV) și dioxidul de carbon.

Provocări în implementarea eficienței energetice

În ciuda eforturilor continue pentru a face clădirile mai eficiente din punct de vedere energetic, există în continuare obstacole pe care trebuie să le depășim.

Costurile privind investiția inițială

Provocari in implementarea eficientei energetice

Implementarea eficienței energetice în clădiri necesită o investiție inițială considerabilă. Însă, deși echipamentele, tehnologiile și modificările necesare pentru a face o clădire mai eficientă din punct de vedere energetic pot părea costisitoare la început, trebuie să le privești într-un context mai larg.

Așa cum am menționat deja, eficiența energetică poate oferi economii semnificative pe termen lung. Desigur, există tentația de a alege alternative mai puțin costisitoare și mai puțin eficiente din punct de vedere energetic. Însă, este important să înțelegi că aceste optiuni, deși mai ieftine inițial, pot duce la costuri operaționale mai mari pe termen lung.

Lipsa de conștientizare și înțelegere

Multe companii nu sunt conștiente de economiile de costuri pe termen lung și de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pe care le poate aduce eficiența energetică. Această lipsă de cunoaștere poate reprezenta un obstacol major în adoptarea tehnologiilor și practicilor eficiente din punct de vedere energetic.

Este evidentă necesitatea implementării unor programe educaționale, campanii de marketing și inițiative de informare publică pentru a crește gradul de conștientizare și înțelegere a eficienței energetice. Aceste eforturi trebuie să se adreseze diverselor grupuri de public și să prezinte informații clare și accesibile despre beneficiile eficienței energetice. În acest sens, programele educaționale și investițiile în comunitate se pot dovedi a fi foarte utile.

Rezistența la schimbare

Rezistența la schimbare este un fenomen cu care se confruntă multe organizații când vine vorba de implementarea unor noi tehnologii sau practici pentru sporirea eficienței energetice. Oamenii se simt confortabili cu obiceiurile și sistemele existente și pot fi reticenți să adopte noi metode, chiar dacă acestea sunt mai eficiente energetic.

În special în cazul întreprinderilor, schimbările care ar putea perturba operațiunile sau ar putea necesita recalificarea personalului pot fi percepute ca nefavorabile. Această rezistență poate impiedica adoptarea unor noi tehnologii sau practici ce ar putea duce la economii semnificative de energie și costuri. Pentru a depăși această rezistență, este necesară aplicarea unor principii eficiente de management al schimbării.

Povești de succes

În acest capitol, vom explora două povești de succes care dovedesc că tranzitia spre energie regenerabilă poate fi o investiție inteligentă și profitabilă pentru companii.

Turnul PNC, Pittsburgh, PA

PNC Tower din Pittsburgh, cunoscut adesea ca fiind cea mai ecologică clădire de birouri din lume, este un exemplu demn de luat în seamă. Turnul a fost proiectat având în centrul său sustenabilitatea și eficiența energetică, dispunând de sisteme avansate, cum ar fi un horn solar, o fațadă cu pereți dubli și o rețea sofisticată de senzori care ajustează iluminatul și temperatura clădirii în funcție de gradul de ocupare și de condițiile meteorologice.

Rezultatul constă într-o clădire care consumă cu 50% mai puțină energie decât o clădire comercială comparabilă. De asemenea, clădirea are acces la aer proaspăt timp de 42% din orele de lucru printr-un sistem de ventilație naturală, îmbunătățind calitatea aerului din interior și confortul ocupanților. [3]

The Empire State Building, New York City

The Empire State Building, New York City

Poate că unul dintre cele mai emblematice exemple de eficiență energetică la locul de muncă este Empire State Building din New York City. În 2009, clădirea a fost supusă unei reabilitări ecologice masive care a avut ca scop reducerea semnificativă a consumului de energie. Modernizarea a presupus modernizarea ferestrelor clădirii, implementarea unor măsuri de izolație și instalarea unor sisteme inteligente de construcție pentru a îmbunătăți managementul general al energie.

Modernizările au dus la o reducere cu 38% a consumului de energie, echivalând cu economii anuale de 4,4 milioane de dolari. În plus, se pare că modernizarea a redus emisiile de dioxid de carbon cu 105.000 de tone în ultimul deceniu. Investiția inițială de 13 milioane de dolari ar urma să fie recuperată în puțin peste trei ani prin economiile de energie. [4]

Cu un istoric de peste 16 ani în dezvoltarea de proiecte sustenabile, 4Envigo a luat naștere din dorința de a oferi soluții climatice inteligente și eficiente energetic. Scade impactul asupra mediului înconjurător și contribuie la o economie sustenabilă cu ajutorul soluțiilor 4Envigo special concepute pentru mediul construit!

Surse

[1] https://www.renewableinstitute.org/images/unep%20info%20sheet%20-%20ee%20buildings.pdf
[2] Hitch, Samuel. “How to Improve Your Home’s Energy Efficiency with Wall Insulation.” Buy Insulation Online, Buy Insulation Online, 22 Dec. 2023, www.buyinsulationonline.co.uk/blog/wall-insulation-for-energy-efficiency#. Accessed 21 June 2024.
[3] “The Tower at PNC Plaza Pittsburgh, Pennsylvania.” Ppgindustrialcoatings.com, 2021, www.ppgindustrialcoatings.com/en-US/blog/the-tower-at-pnc-plaza-pittsburgh-pennsylvania. Accessed 21 June 2024.
[4] Vaughn, Kelly. “Empire State Building Retrofit Surpasses Energy Savings Expectations.” RMI, RMI, 31 May 2012, rmi.org/blog_empire_state_retrofit_surpasses_energy_savings_expectations/. Accessed 21 June 2024