Agricultura contribuie cu un sfert din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră (GHG), carnea de vită, produsele lactate și orezul contribuind cu peste 80% din emisiile agricole de GHG. La nivel global, agricultura durabilă beneficiază de 2.18 trilioane de dolari anual din partea investitorilor instituționali. Tranziția spre energie verde, prin intermediul sistemelor agrovoltaice, este una dintre principalele măsuri de electrificare rurală impuse de către Organizația Națiunilor Unite la nivel global.
4ENVIGO oferă soluții complete destinate tranziției spre energie verde a companiilor care activează în agricultură, de la consultanță pentru strategia de sustenabilitate până la servicii de inginerie, achiziții și montaj, precum şi operațiuni de operare, monitorizare şi mentenanță a sistemelor fotovoltaice. 4ENVIGO este soluția optimă pentru reducerea amprentei de carbon şi oținerea unui scor ESG superior în relația cu investitorii, acționarii, băncile şi partenerii de afaceri.
Beneficiile utilizării sistemelor fotovoltaice în agricultură
Sistemele agrovoltaice sunt esențiale pentru susținerea infrastructurii agriculturii moderne și a fermierilor care folosesc tehnologii de ultimă generație și soluții complet automatizate pentru eficientizarea diverselor procese agricole. Principalele arii de utilizare a unui sistem agrovoltaic sunt:
Încălzirea serelor
Panourile fotovoltaice pot alimenta sistemele de încălzire din sere, creând condiții optime pentru creşterea plantelor în lunile reci. Aceasta permite extinderea sezoanelor de cultivare şi îmbunătățirea productivității, oferind fermierilor oportunitatea creşterii unei varietăți mai largi de culturi, pe tot parcursul anului.
Alimentarea sistemelor de irigații
Panourile fotovoltaice reduc dependența de combustibili fosili şi scad costurile operaționale în zone greu accesibile, fără acces la rețeaua electrică. Astfel, tehnologia agrovoltaică poate genera energia necesară alimentării pompelor de apă şi a altor echipamente necesare sistemelor de irigaţii din agricultură.
Conservarea alimentelor
Puteți alimenta unitățile de răcire şi congelare pentru a păstra produsele agricole proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp. Astfel, puteți depozita produsele în condiţii optime până când sunt vândute sau procesate, reducându-se risipa de alimente, scăzând costurile operaționale şi maximizând profiturile.
Alimentarea utilajelor agricole
Panourile fotovoltaice pot alimenta utilaje, echipamente agricole, depozite, hale de producţie, reducând semnificativ costurile cu energia electrică şi asigurând o funcţionare constantă, la parametrii optimi, a echipamentelor agricole.
Iluminarea fermelor
Panourile fotovoltaice pot fi folosite pentru iluminarea la costuri minime a serelor, depozitelor, halelor sau birourilor, crescând eficienţa energetică şi protejând fermierii de fluctuaţiile de cost ale energiei electrice din surse tradiţionale.
Eficientizarea utilizării apei
Majoritatea panourilor solare necesită spălare cu apă pentru a elimina praful de pe suprafață și a spori eficiența radiației solare. Dacă plantele cresc sub panourile fotovoltaice, aceeași apă scursă pe sol poate ajuta la irigarea vegetației.
Reducerea impactului secetei
În sectorul alimentar, lipsa apei reprezintă o amenințare majoră. Umbra produsă de panourile fotovoltaice agricole elimină evapotranspirația, ceea ce, la rândul său, îmbunătățește randamentul culturilor în condiții de secetă.
Scăderea temperaturii la sol
Agricultura menține răcoroase panourile fotovoltaice datorită solului umed. Temperatura este uzual sub cea ambientală, crescând eficiența panourilor fotovoltaice, care îmbunătățește echilibrul între evapotranspirație și irigarea solului.
Ameliorarea sănătății fermierilor
Cancerul de piele și insolația sunt probleme comune pentru fermierii expuşi la soare, perioade îndelungate, în temperaturi toride. Sistemele agrovoltaice oferă zone de umbră şi refugiu pentru fermieri, un aspect critic deseori trecut cu vederea.
Alimentarea stațiilor EV
Anxietatea legată de autonomia vehiculelor electrice creşte când vine vorba de călătorii în mediul rural sau în zonele de la țară. Tehnologia agrovoltaică poate fi o sursă de energie pentru stațiile de încărcare EV iar fermele pot fi pregătite pentru turismul rural al viitorului.
Electrificarea rurală
La nivel global, majoritatea terenurilor agricole se află în zone rurale, lipsite de infrastructura de electricitate. ONU a stabilit un obiectiv pentru creşterea accesului zonelor rurale la surse de energie. În acest context, tehnologia agrovoltaică devine soluţia optimă pentru electrificare rurală.
Productivitatea terenului
Configurația combinată între agricultură și adopția de tehnologie agrovoltaică poate crește productivitatea terenului cu 70-80% prin vânzarea de electricitate, creșterea productivității activităților agricole și eficientizarea costurilor operaționale.
Tranziția spre eficiență energetică
Curba de îmbunătățire a eficienței energetice (se reduce și se aplatizează)
+ Reduce consumul de energie și încărcarea în rețea
Adăugarea panourilor solare compensează încărcările semnificative din rețea, adesea în momentele de maximum de consum energetic
+ Reduce consumul de energie și încărcarea în rețea
– Dar… pot produce surplus de energie, care poate cauza probleme rețelei de utilități
Un sistem energetic inteligent transferă surplusul de energie spre momentele de încărcare maximă, reducând vârfurile de sarcină în rețea
+ Optimizeaza consumul de energie, oferă stabilitate și reziliență
+ Capacitatea crescută de răspuns în momentul vârfurilor de consum în rețea oferă venituri suplimentare
”Tehnologia agrovoltaică reprezintă o oportunitate extraordinară pentru fermieri, atât prin prisma reducerii costurilor operaționale cât și prin toate avantajele pe care le oferă creşterea eficienței şi independenței energetice: eliminarea fluctuațiilor de preț la energia electrică, eliminarea întreruperilor de curent și asigurarea unei surse de energie curate în orice loc, în orice moment.” Andrei Ivan, Director General, 4ENVIGO
De ce să adopți energia solară în agricultură
Creșterea randamentului terenurilor agricole
Tehnologia agrovoltaică permite coexistența producţiei de energie solară cu agricultura, optimizând astfel utilizarea terenurilor agricole. Printr-o proiectare corectă a amplasării şi dimensiunilor sistemului fotovoltaic, productivitatea agricolă creşte, asigurând fermierilor o sursă dublă de venituri, prin producția de energie electrică şi prin culturile agricole.
Reduceri de costuri
Panourile fotovoltaice generează economii considerabile pe termen lung prin reducerea costurilor operaționale. Aceste economii depăşesc investiția inițială, oferind fermierilor avantaje financiare durabile. Propunem variante de finanțare prin care sistemele fotovoltaice pot fi achitate în rate la un nivel inferior facturii curente la energie, cu avans începând de la 0%.
Independență energetică
Un sistem agrovoltaic reduce dependența de rețeaua electrică convențională și oferă stabilitate în fața fluctuațiilor de preț a energiei electrice şi a posibilelor întreruperi de curent. Astfel, se asigură o producție agricolă eficientă, în special în cazul fermelor automatizate, care folosesc roboți specializați în activități agricole specifice.
Responsabilitate socială
Sistemele fotovoltaice produc energie curată, reducând amprenta de carbon și atenuând impactul activităților agricole asupra mediului înconjurător. Tranziția spre energia regenerabilă oferă un rating ESG superior şi crează un avantaj competitiv pe termen lung, atractiv pentru atragerea de investitori şi crearea de noi parteneri de afaceri.
Suntem aici să te ajutăm
De ce 4ENVIGO
Expertiză în tehnologie agrovoltaică
Experții noștri au peste 16 de ani de experiență în tehnologie agrovoltaică, fiind specializați în soluții pentru orice provocare cu care te confrunți. 4ENVIGO vine cu metodologii moderne, care accelerează procesul de inginerie, execuție și montaj de până la 5 ori mai rapid. Nu luni. Săptămâni.
100% Personalizat
Noi nu adaptăm cerințele tale la soluția noastră, ci îți propunem o soluție personalizată situației tale. 4ENVIGO nu este doar un furnizor de tip ”one-stop-shop”, ci un partener strategic pentru creșterea eficienței energetice în călătoria ta spre zero emisii de carbon.
Născuți pentru integrare. Destinați pentru adaptare.
Expertiza noastră în domeniul sustenabilității activităților agricole îți oferă acces la cele mai inovatoare soluții de eficiență energetică, pe care ulterior le adaptăm în funcție de setul tău unic de cerințe. Optează pentru soluțiile noastre bazate pe energia solară și fă-ți competiția irelevantă.