Skip to main content

Automobilele de astăzi sunt mai sigure, mai curate și mai inteligente decât oricând, datorită progresului tehnologic impresionant. Cu toate acestea, acest lucru a dus la creșterea cererii de energie necesară pentru producerea vehiculelor, cu implicații semnificative asupra mediului înconjurător.

Consumul total de energie din producția de automobile a scăzut cu 6% din 2005. Însă, eforturile de optimizare trebuie să continue, întrucât energia reprezintă 10 – 15 % din costurile de producție a unui vehicul. Iar fiecare optimizare aduce economii considerabile, competitivitate sporită și un impact mai mic asupra mediului. [1, 2]

Cât de multă energie este utilizată în producția de vehicule?

Studiile recente arată că producerea unui autoturism obișnuit necesită 41,8 megajouli pe kilogram. Acest lucru echivalează cu aproximativ 5,23 kg de materii prime și resurse energetice pentru a produce 1 kg de vehicul. O mașină de spălat de uz casnic utilizează de aproximativ 40 de ori mai puțină energie. [3]

Un exemplu concret este grupul Volkswagen, unde consumul de energie pe vehicul a înregistrat schimbări notabile între 2019 și 2023. În 2019, un vehicul necesita aproximativ 2.200 de kilowați-ora de energie pentru a fi produs, comparativ cu sub 2.000 de kilowati-ora per vehicul în 2023. Această scădere indică o îmbunătățire a eficienței energetice în producția de automobile. [4]

Cu toate acestea, un consum mai mare de energie înseamnă o producție mai mare de dioxid de carbon. Un autoturism obișnuit emite aproximativ 4,6 tone metrice de dioxid de carbon pe an. De aceea, îmbunătățirea scorului ESG, o măsură a durabilității și impactului etic al unei companii, este un obiectiv important în industria auto. [5]

Principalele resurse energetice utilizate în industria auto

Eficienta energetica in industria auto

Principala resursă energetică utilizată este gazul natural. Acesta reprezintă 44% din consumul total de energie în industria auto. Gazul natural este folosit în special la fabricarea materialelor plastice precum polipropilena, poliuretanul și clorura de polivinil, componente esențiale în producția de vehicule. [3]

O altă resursă energetică frecvent folosită este carbunele. Carbunele are un rol important în producția de oțel, un material fundamental în construcția de automobile. Aproximativ 82% din carbune este folosit în procesul de producție a oțelului, restul de 28% este utilizat ca sursă de electricitate în procesul de reducere a aluminei. [6]

Cu toate acestea, în ultimii ani, industria auto a început să facă pași importanți către utilizarea energiilor regenerabile. Cu prețurile energiilor regenerabile devenind din ce în ce mai competitive și cu presiunea crescândă din partea guvernelor, autorităților de reglementare și a consumatorilor pentru o producție mai ecologică, tot mai multe companii auto încep să își schimbe strategia energetică.

Cum să reducem consumul de energie în producția de automobile?

utilizarea panourilor fotovoltaice in industria auto

Reducerea consumului de energie în producția de automobile poate fi o provocare, dar există numeroase metode prin care se poate atinge acest obiectiv:

1. Implementarea tehnologiilor cu emisii reduse

Companiile auto de top din întreaga lume investesc în tehnologii inovatoare, cum ar fi producția aditivă (aplicarea imprimării 3D în producția industrială) și tehnologia cloud. Acestea reduc emisiile de carbon, dar contribuie și la reducerea consumului de energie.

2. Utilizarea surselor regenerabile de energie

Companiile producătoare de automobile sunt încurajate să-și procure energia din surse regenerabile, cum ar fi energia solară sau eoliană. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul acordurilor de cumpărare de energie regenerabilă (PPA) sau prin implementarea unor soluții fotovoltaice pentru industria producătoare.

3. Eficientizarea utilizării apei

Această practică poate duce la o reducere semnificativă a consumului de energie în industrie. Prin investiții continue în tehnologii care permit utilizarea eficientă a apei și prin ajustarea procedurilor de producție, se poate minimiza utilizarea apei.

4. Optimizarea proceselor de producție

Poate contribui la durabilitatea vehiculelor și la posibilitatea de a fi reparate. În faza de proiectare, poți asigura că o proporție mare din greutatea fiecărui vehicul poate fi reciclată și recuperată la sfârșitul duratei sale de viață.

5. Îmbunătățirea eficienței energetice a instalațiilor de producție

Implementarea unor măsuri practice, cum ar fi utilizarea ușilor etanșe, umbrirea fabricilor de producție cu copaci sau investirea în sisteme eficiente de linii de asamblare poate reduce consumul de energie în procesul de fabricație.

Cazuri de succes – industria auto si eficienta energetica prin folosirea panourilor fotovoltaice

Cazurile de succes din industria auto ne demonstrează că este posibilă o tranziție fluidă și eficientă către energia regenerabilă. Iată două dintre cele mai mari nume din industria auto care nu numai că iau în serios energia regenerabilă, dar o și folosesc într-un mod care îmbunătățește procesul de producție!

Energia solară în producția mașinilor Ford

Uzina lor din Köln, Germania, este o dovadă palpabilă a angajamentului lor pentru un viitor mai curat. Din 2008, aceasta funcționează exclusiv pe energie regenerabilă, cu panouri solare care acoperă necesitățile de energie ale fabricii.

În plus, în încercarea de a reduce dependența de sursele convenționale de energie și pentru a diminua emisiile, Ford a implementat panouri solare în fabricile sale din China și Africa de Sud.

  1. Fabrica Ford din Hangzhou, China, este dotată cu un sistem solar fotovoltaic care furnizează aproximativ 25% din necesarul total de energie al fabricii, ceea ce a permis o reducere a emisiilor de carbon cu 10.000 de tone pe an.
  2. În Africa de Sud, uzina Ford Silverton obține 35% din necesarul de energie electrică de la panouri solare.

Un alt proiect ambițios este cel din uzina Ford Almussafes din Valencia, Spania, care își propune să crească producția de energie solară pentru operațiunile de producție. Aici, Ford are o instalație solară care produce 4,64 MWh pe an și a anunțat o creștere cu încă 3,76 MWh pe an. De asemenea, compania plănuiește să crească capacitatea de vârf a instalației la aproape 10 MW până la sfârșitul acestui an, ceea ce ar reduce semnificativ dependența față de sursele de energie neregenerabile. [7]

Audi: energie fotovoltaică pentru o producție durabilă la scară largă

În Bruxelles, Audi operează cea mai mare centrală fotovoltaică din zonă, capabilă să genereze aproximativ 9.000 de megawați-ora anual. În plus, această facilitate este primul loc de producție la scară largă certificat neutru în CO2 din segmentul premium începând cu 2018, marcând un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice. [8]

Un alt exemplu de inovație și angajament în domeniul energiei regenerabile este sediul Audi din Győr, Ungaria. Acesta găzduiește cel mai mare sistem fotovoltaic de acoperiș din Europa, pe o suprafață de aproximativ 160.000 de metri pătrați. [9]

Viitorul producției de automobile pare verde. Ești gata de start?

energie fotovoltaica pentru o productie auto durabila

Producătorii de automobile continuă să inoveze și să adopte practici de energie verde, integrarea surselor regenerabile de energie în procesele de producție devenind din ce în ce mai centrală pentru operațiunile sectorului.

4ENVIGO te ajută în dezvoltarea strategiei de sustenabilitate, în proiectarea şi dimensionarea sistemului fotovoltaic, în procesul de inginerie, construcție şi montaj. Te susținem inclusiv în asigurarea monitorizării, mentenanței preventive şi corective, precum şi în identificarea soluțiilor optime de finanțare a proiectului. Provocările sunt numeroase, dar cu inovație, strategii inteligente și un partener de încredere, poți face tranziția către energia regenerabilă cu succes.

Surse
[1] “Energy Consumption during Car Production in the EU.” ACEA – European Automobile Manufacturers’ Association, 29 Sept. 2023, www.acea.auto/figure/energy-consumption-during-car-production-in-eu/. Accessed 7 Aug. 2024.
[2] “Reduce Energy Consumption – Car Manufacturer in Central Europe | MePIS.” MePIS, 23 Apr. 2021, mepis.eu/case-studies/reduce-energy-consumption-car-manufacturer-in-central-europe/. Accessed 7 Aug. 2024.
[3] Enzo, Fernando, and Toshihiko Nakata. “Energy Consumption Analysis for Vehicle Production through a Material Flow Approach.” Energies, vol. 13, no. 9, 11 May 2020, pp. 2396–2396, www.mdpi.com/1996-1073/13/9/2396. Accessed 7 Aug. 2024.
[4] “Volkswagen Group: Energy Consumption per Vehicle | Statista.” Statista, Statista, 2019, www.statista.com/statistics/1399668/volkswagen-group-per-vehicle-energy-consumption/. Accessed 7 Aug. 2024.
[5] “Greenhouse Gas Emissions from a Typical Passenger Vehicle | US EPA.” US EPA, 12 Jan. 2016, www.epa.gov/greenvehicles/greenhouse-gas-emissions-typical-passenger-vehicle. Accessed 7 Aug. 2024.
[6] and, Oil. “Energy Consumption in the Automotive Industry.” Oil and Gas Job Search, 28 Sept. 2022, blog.oilandgasjobsearch.com/energy-consumption-in-the-automotive-industry/. Accessed 7 Aug. 2024.
[7] Ilkhan Ozsevim. “The Rising Role of Renewable Energy Supply in Automotive Production.” Automotive Manufacturing Solutions, 2019, www.automotivemanufacturingsolutions.com/sustainable-production/the-rising-role-of-renewable-energy-supply-in-automotive-production/45205.article. Accessed 7 Aug. 2024.
[8] “Environmental and Social Commitment.” Audi MediaCenter, 2024, www.audi-mediacenter.com/en/audi-in-brussels-5526/environmental-and-social-commitment-5529. Accessed 7 Aug. 2024.
[9] “Environment, Social, Governance.” Audi MediaCenter, 2024, www.audi-mediacenter.com/en/audi-at-the-hungary-site-gyor-5570/environment-social-governance-5573. Accessed 7 Aug. 2024.